MANIDEA SHOP
Korpa

Tegovi i Bučice: Ključni Alati za Izgradnju Mišića i Snage

Tegovi i Bučice: Vrste, Korišćenje i Odabir

Tegovi i Bučice: Ključni Alati za Izgradnju Snage i mišićne mase


Očaravajući svet fizičke transformacije i mišićne izgradnje često se otvara pred nama kroz svet tegova. Ti čelični ili gumirani saveznici na putu ka jačem telu i vitalnijem umu dolaze u različitim oblicima i težinama, svaki noseći svoju priču o izazovima i usponima. Bez obzira da li ste zaljubljenik u teretanu, strastveni rekreativac ili osoba koja radije vežba u udobnosti sopstvenog doma, tegovi su veoma važan deo vašeg puta ka zdravlju i snazi. Dozvolite da vas provedem kroz raznolik svet ovih čarobnih alatki koje su namenjene oblikovanju tela i duha, pružajući vam više od samo fizičke aktivnosti.


Vrste tegova


Olimpijski tegovi spadaju u profesionalnu opremu bez koje teretana ne može da funkcioniše. Olimpijski tegovi su mnogo stabilniji kada se stave na šipku za dizanje tegova, a sama olimpijska šipka je napravljena da izdrži veću težinu. Takođe, olimpijske šipke su stabilnije od standardnih šipki kada se opterete tegovima. To je zbog njihove dodatne debljine koja čini utovar ploča daleko sigurnijim i praktičnijim. Nerđajući čelični prsten je, za razliku od klasičnog olimpijskog tega sa gvozdenim prstenom, integrisan u samom kalupu tega prilikom vulkanizacije, što ga čini apsolutno pričvršćenim za teg i mogućnost njegovog ispadanja je gotovo nemoguća.


Liveni tegovi
Tegovi izliveni od čvrstog gvožđa predstavljaju nezamenljiv deo teretana. Njihova snaga i izdržljivost odolevaju i najzahtevnijim okolnostima. U asortimanu Manidea, istražite sledeće varijante livenih  tegova:

Liveni tegovi bez rukohvata

Liveni tegovi sa rukohvatom

Liveni montirajući tegovi

Bamper tegovi

Bumper tegovi su napravljeni od gvozdenog ili čeličnog jezgra, obloženi zaštitnim slojem gume. Bumper tegovi su dizajnirani da odskaču, otuda potiče i njihovo ime. Za razliku od gvozdenih i čeličnih tegova koji su napravljeni od sirovog materijala, bumper tegovi se mogu bacati sa visine i od 2 metra bez da se ošteti ploča, šipka ili pod ispod. Ova karakteristika bumper tegova je posebno značajna za powerlifting i crossfit. 

Bučice

Bučice, ti neverovatni rekviziti za trening, stvarno su sveprisutni. Ovi kompaktni tegovi za jednu ruku omogućavaju izvođenje raznolikih vežbi. Bez obzira da li se nalazite u fitnes centru ili trenirate kod kuće, bučice su neophodan deo opreme.

Zašto Bučice osvajaju srca

Popularnost bučica proističe iz njihove svestranosti. Primenljive su u mnogim vežbama koje deluju na različite mišićne grupe. Rame, ruke, leđa, grudni koš, trbušni mišići, noge – sve može biti cilj vašeg vežbanja uz bučice.

Kad je u pitanju gornji deo tela, bučice su vaš partner za oblikovanje bicepsa, tricepsa, ramena i leđa. Ako se fokusirate na donji deo tela, kvadriceps, gluteusi, kukovi i listovi će osetiti prednost vežbanja s bučicama. Ne zaboravimo, bučice su takođe sjajne za vežbe trbušnih mišića i donjeg dela leđa.

Iako ih često povezujemo sa vežbama snage, bučice mogu poslužiti i za aerobne aktivnosti. Kombinacija aerobika i bučica pomaže podizanju kondicije, sagorevanju kalorija i istovremeno jača mišiće.

HEX bučice

 

HEX bučice su specifičan tip bučica koji ima heksagonalni oblik, odnosno njihovi tegovi imaju šest ravnih strana. To im pruža brojne prednosti kao što su stabilnost jer se ne kotrljaju i ne klize, pa na taj način sprečava se i oštećenje podloge prilikom spuštanja bučica na pod. HEX bučice obično imaju neku vrstu završne obloge koja omogućava bolje prijanjanje prilikom držanja bučica. To pomaže u sprečavanju klizanja ruku tokom vežbanja. Njihov oblik ne ograničava broj vežbi koje se njima mogu izvoditi.

 
PVC bučice

 

Reč je o vrsti bučica koje su napravljene od gvožđa obloženogPVC materijalom, koji štiti kontaktnu površinu na koju se bučica odlaže. PVC bučice su često popularan izbor za početnike ili one koji preferiraju manje opterećenje, jer su lakše od tradicionalnih metalnih bučica. PVC omotač pruža dobar hvat i prianjanje. One su najčešće jeftinije u odnosu na druge vrste bučica. Ono što ograničava njihovu upotrebu je raspon težina u odnosu na bučice sa metalnim tegovima jer su fiksne težine.

 

Hromirane bučice 

 

Ovo je vrsta bučica koje imaju hromirani premaz na površini. On ima estetsku svrhu jer pruža sjajni i glatki završetak bučica, ali i zaštitnu jer štiti od korozije i oštećenja, te im produžava vek trajanja. Hromirane bučice lakše su za čišćenje i održavanje higijene. Ipak, ovo sve ne znači da se hromirane bučice ne mogu pohabati, pa je svakako potrebno da vodite računa da ih pravilno koristite.Brend: MANIDEA
PVC bučice brenda Fitness Experience - savršen izbor za početak vašeg putovanja ka zdravijem i fit životu. Fitness Experience bučice će vam omogu..
390,00 RSD
Brend: MANIDEA
Šestougaone bučice visokog kvaliteta namenjene profesionalnoj upotrebi u teretanama, fitnes centrima i kućnim vežbaonicama. Anatomski rukohvat dužine ..
702,00 RSD 780,00 RSD
Brend: MANIDEA
PVC bučice brenda Fitness Experience - savršen izbor za početak vašeg putovanja ka zdravijem i fit životu. Fitness Experience bučice će vam ..
780,00 RSD
Brend: MANIDEA
Šestougaone bučice visokog kvaliteta namenjene profesionalnoj upotrebi u teretanama, fitnes centrima i kućnim vežbaonicama. Anatomski rukohvat dužine ..
1.404,00 RSD 1.560,00 RSD
Brend: MANIDEA
PVC bučice brenda Fitness Experience - savršen izbor za početak vašeg putovanja ka zdravijem i fit životu. Fitness Experience bučice će vam ..
1.560,00 RSD
Brend: MANIDEA
Šestougaone bučice visokog kvaliteta namenjene profesionalnoj upotrebi u teretanama, fitnes centrima i kućnim vežbaonicama. Anatomski rukohvat dužine ..
1.755,00 RSD 1.950,00 RSD
Brend: MANIDEA
Gumirane premium bučice brenda Fitness Experience su izuzetnog kvaliteta i elegantnog dizajna. Gumirane površine ovih bučica omogućavaju čvrst i sigur..
2.100,00 RSD