MANIDEA SHOP
Korpa

Weightlifting- dizanje tegova: Elegancija Snage i Tehničke Virtuoznosti

Weightlifting: Tehnika, Snaga i Takmičenja

Weightlifting je vrhunski olimpijski sport koji kombinuje izvanrednu snagu sa tehničkom virtuoznošću. Ovaj sport se fokusira na dve ključne vežbe: snatch (trzaj) i clean and jerk (nabačaj-izbačaj). Svaka vežba zahteva preciznu tehniku, snagu i koordinaciju kako bi se podigla maksimalna težina iznad glave. Bez obzira na vaš nivo iskustva, weightlifting vam pruža priliku da otkrijete moć vašeg tela i dostignete vrhunske performanse.

Dve Ključne Discipline u Dizanju tegova

1. Snatch -Trzaj :Snatch je tehnika koja zahteva izuzetnu preciznost, brzinu i snagu. Ova disciplina se sastoji od jednog kontinuiranog pokreta kako bi se teg podigao sa poda iznad glave u jednom potezu. Tehnički zahtevi i dinamika Snatch-a su sledeći:

 1. Položaj početka: Stojite pored šipke postavljene na podu, sa stopalima malo šire od širine ramena. Prsti su usmereni blago napolje. Teg se nalazi ispred vas, gotovo dodirujući vaše potkolenice.

 2. Položaj tela: Savijte kukove i kolena kako biste se nagnuli napred, dok istovremeno održavate ravnu liniju leđa. Ruke su ispružene, hvatajući šipku malo šire od ramena, sa dlanovima okrenutim prema vama.

 3. Inicijalni podizak: Snatch počinje eksplozivnim podizanjem šipke sa poda. Istovremeno, ispravljate noge i podižete kukove, koristeći snagutelja i zadnjice. Ovo je trenutak kada koristite dinamičku snagu da biste podigli šipku.

 4. Skok i hvatanje: Kako šipka ide prema gore, koristite snagu nogu i kukova kako biste izveli "skok" podižući svoje telo prema gore. U isto vreme, brzo savijate laktove i rotirate ručne zglobove, prebacujući ruke ispod šipke. Teg bi trebao biti uhvaćen iznad glave, sa ispruženim rukama, dok vi ulazite u duboki čučanj ili polučučanj, u zavisnosti od visine izbačenog tega iznad glave.

2. Clean and Jerk - Nabačaj-Izbačaj:

Clean and Jerk (Podizanje u dva poteza): Clean and Jerk je višefazna disciplina koja se sastoji od čišćenja (podizanja šipke do ramena) i potiskivanja (podizanja šipke iznad glave). Ovaj dvofazni proces zahteva sinhronizaciju snage i tehnike. Evo detaljnijeg pregleda:

 1. Čišćenje (Clean) - Nabačaj:

  • Početni položaj je sličan kao kod Snatch-a. Teg je na podu, a vi stojite pored njega sa stopalima šire od ramena.
  • Izvedite isti inicijalni podizak kao kod Snatch-a, ali umesto da uhvatite šipku iznad glave, cilj je dovesti je do ramena.
  • Dok teg ide prema gore, "zaključajte" laktove i povucite šipku do ramena. Uhvatite je sa savijenim lakatima, spremni za drugu fazu.
 2. Potiskivanje (Jerk) - Izbačaj:

  • Sa tegom na ramenima, postavite se u širi stav sa šipkom koja leži preko ključnih mišića ramena.
  • Brzo savijte noge, zatim se istovremeno ispravite i odgurajte šipku iznad glave. Ovaj pokret se naziva "potiskivanje".
  • Istovremeno sa potiskivanjem nogama, gornji deo tela i ruke stabilizuju šipku iznad glave. Ovde je važna ravnoteža i kontrola.

Obe discipline zahtevaju kontinuiranu praksu kako biste savladali tehniku i postepeno povećavali težinu tegova. Stručno vođenje od strane iskusnih trenera je ključno kako biste izbegli povrede i postigli optimalne rezultate.

Tehnička Virtuoznost i Snaga

Weightlifting kombinuje tehničku virtuoznost sa snagom i eksplozivnošću. Pravilna tehnika je suštinska kako bi se efikasno podigla težina iznad glave. Svaki pokret zahteva pravilno pozicioniranje tela, kontrolisano disanje i precizan niz pokreta.

Da biste postigli uspeh u weightliftingu, redovno vežbajte tehniku uz postepeno povećavanje opterećenja. Dizanje tegova zahteva ravnotežu između snage, eksplozivnosti i agilnosti, a konstantna praksa će vam omogućiti da postignete vrhunske rezultate.

Priprema za Takmičenja u Dizanju tegova

Ukoliko želite da se takmičite u weightliftingu-Dizanju tegova, priprema je ključna. Postavljanje ciljeva, izrada trening plana i pažljiva ishrana su od suštinskog značaja. Takođe, upoznajte se sa pravilima i standardima takmičenja.

Na dan takmičenja, koncentrišite se na svoju tehniku i samopouzdanje. Ovo je trenutak kada možete pokazati svoju snagu i veštinu pred publikom. Bez obzira na ishod, svako takmičenje je prilika za lični napredak i dostignuće novih nivoa performansi.

Weightlifting je ne samo sport, već umetnost koja slavi ljudski potencijal i telo u pokretu. Uz predanost, trud i strast, možete dosegnuti vrhunske visine u weightliftingu i otkriti pravu moć svog tela.

Brend: MANIDEA
Osigurači za olimpijsku šipku od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika predstavljaju neizostavan deo opreme za sve koji vole trening sa dizanjem tegova...
600,00 RSD
Brend: MANIDEA
Flip lock olimpijski osigurači brenda Fitness Experience su namenjen za profesionalnu upotrebu prilikom intenzivnog i dinamičkog dizanja tegova, ..
1.200,00 RSD
SUNĐER – ŠTITNIK ZA ŠIPKU SUNĐER – ŠTITNIK ZA ŠIPKU
Nema na stanju
Brend: MANIDEA
Sunđer - štitnik za šipku sa čičak zatvaranjem, obložen je kvalitetnim i izdrzljivim materijalom.Širina sunđera: 33 cmDebljina sunđera: 3 cm..
1.800,00 RSD
Brend: MANIDEA
Anatomski sunđer – jastučić za šipku gotovo je obavezan rekvizit za treninge koji uključuju vežbe dizanja tegova.Sunđer za šipku izrađen je od ..
1.890,00 RSD 2.100,00 RSD
Brend: MANIDEA
Anatomski sunđer – jastučić za šipku gotovo je obavezan rekvizit za treninge koji uključuju vežbe dizanja tegova.Sunđer za šipku izrađen je od vi..
1.890,00 RSD 2.100,00 RSD
Brend: MANIDEA
Povećajte intenzitet treninga sa pojasem za dodavanje opterećenja. Pojas je specijalno dizajniran da vam omogući  da trenirate sa dodatnim optere..
1.980,00 RSD 2.200,00 RSD
Brend: MANIDEA
Aluminijumski flip lock osigurači za olimpijsku šipku fi 50 mm su najbolji izbor za osiguranje tegova prilikom bacačkih disciplina. Izdržljivi, neo št..
2.400,00 RSD
Brend: MANIDEA
Oficijalni olimpijski osigurači su neizostavan deo opreme na Weightlifting i Powerlifting takmičenjima. Ovi osigurači imaju prečnik od 50 mm i težinu ..
2.478,00 RSD 3.540,00 RSD