Od kako su krenula globalna zaključavanja, zaljubljenici u fitnes su masovno probali (i shvatili) da im treniranje kod kuće može pružiti jednake rezultate kao treniranje u teretani. Osim toga trening kod kuće štedi vreme, omogućavajući vam da se mnogo lakše organizujete oko svakodnevnih obaveza.  

Ako želite da budete zdraviji, snažniji i da bolje izgledate, oprema za vežbanje kod kuće je prvo na šta trebate pomisliti. Iako možete donekle sebe dovesti u formu radeći vežbe sa sopstvenom težinom, kao što su sklekovi, zgibovi, čučnjevi, kardio i slično, oprema za vežbanje će vam pomoći da mnogo brže dođete do željenog broja na vagi, vitke linije i oblikovanih mišića. 

Najbolje od svega je što možete opremiti svoju kućnu teretanu uz ograničen budžet. Pored toga, najbolja oprema za vežbanje kod kuće pruža iskustvo profesionalne teretane u komfornosti vašeg doma, a ne zauzima previše prostora. 

Prisluškivali smo lične trenere i na osnovu njihovih informacija prikupili listu fitnes rekvizita koji su neophodni svakoj kućnoj teretani, bez obzira na vaš cilj, pa saznajte sve u redovima koji slede. 

Kako odabrati najbolju opremu za kućnu teretanu

Iako postoji velika varijabilnost u opremi za kućnu teretanu, evo nekoliko ključnih faktora koje bi trebalo uzeti u obzir kada kupujete.

  • Cilj: Da li želite da izgradite snagu ili je kardio trening za vas važniji? Da li vam dugotrajno sedenje za kompjuterom stvara bolove u leđima i vratu, pa je potrebno da radite korektivne vežbe uz jačanje dubokih mišića? Dajte prioritet stvarima koje zadovoljavaju vaše trenutne potrebe za fitnesom, posebno ako ne želite da naručite više komada opreme ili vam nedostaje prostora.

  • Cena: Cena opreme za teretanu varira od nekoliko evra do nekoliko hiljada evra. Imajte u vidu da nikada ne bi trebalo žrtvovati bezbednost i kvalitet opreme zarad nešto niže cene. Umesto toga, uštedite pravilnim odabirom rekvizita koji su vam u tom trenutku najviše potrebni za ostvarenje vašeg fitnes cilja. 

  • Garancija: Čak se i visokokvalitetna oprema za teretanu može pokvariti, zbog čega je važno obratiti pažnju na vrstu garancije koju daje proizvođač ili prodavac.

  • Recenzije kupaca: Obavezno pročitajte recenzije kupaca, jer često daju iskrene povratne informacije o dizajnu, izdržljivosti i funkcionalnosti proizvoda koje želite da poručite.

Esencijalna i najbolja oprema za kućnu teretanu 

Kada je u pitanju sport i najbolja oprema za vežbanje kod kuće, možemo je podeliti primarno prema svrsi, odnosno da li je namenjena kardio treningu, treningu za izgradnju mišićne mase, korekciji, rehabilitaciji ili jednostavno gubljenju viška kilograma. 

Počećemo od onoga što većinu nas najviše zanima, a to oprema za brz i efikasan gubitak kilograma!

Najbolja oprema za vežbanje kod kuće za kardio 

Kardio vežbe su za neke pasija, za druge prokletstvo. Neki ne mogu da zamisle dan bez znoja koji im se sliva niz lice dok srce ubrzano tuče, a neki u suštini rade kardio jer moraju, odnosno žele da izgube suvišnu masnoću. Bez obzira na to kako se osećate u vezi kardio treninga, dajemo predlog najbolje opreme za kardio trening kod kuće počev od proizvoda koji zauzimaju najmanje mesta, do onih za koje vam je potreban nešto veći prostor. 

Air Bike

Air Bike je postala neka od najpopularnijih mašina za vežbanje kod kuće, i to sa dobrim razlogom! Prvo, Air Bike u kući vam omogućava da ostanete u formi, uz trening na koji ne utiču vremenske prilike ili gužva u teretani. Vreme korišćenja i dužinu treninga na ovoj spravi birate sami. 

Pored toga, ovaj komad opreme za kardio vežbe nudi nekoliko zdravstvenih prednosti. 

Air Bike je izvanredan za kardiovaskularne vežbe, koje mogu značajno poboljšati zdravlje vašeg srca, zahvaljujući njihovoj sposobnosti da održavaju konstantan broj otkucaja srca tokom vežbe.

Naravno, ono glavno zbog čega većina fitnes ljubitelja kupuje Air Bike je taj što pomaže u efikasnom sagorevanju masnoće. Prednost ove vežbe je ta što Air Bike sagoreva kalorije brže nego većina drugih vežbi, a uvek možete povećati intezitet treninga jednostavim dodirom dugmeta na mašini. 

Trenažeri za trening

Za one koji žele kućnu teretanu sa minimalnom opremom, trenažeri pomažu u vežbama sa telesnom težinom u praktičnom i izazovnom treningu snage. Trenažeri se sastoje od čvrstih kaiševa sa ručkama i uzengijama za stopala. Modalitet vežbanja je takav da koristi vašu sopstvenu telesnu težinu za angažovanje stabilnosti, ravnoteže i pokretljivosti celog tela. 

Pristupačna i svestrana, a opet kompaktna funkcija suspenzijskih trenažera omogućila je fitnes zaljubljenicima i sportistima svih uzrasta i sposobnosti da svoje vežbe “ponesu” kući.

Vijača 

Preskakanje vijače je kardio vežba koja brzo sagoreva vaše kalorije - može vam pomoći da izgubite do 450 kalorija za 30 minuta! Dakle, to je trening visokog intenziteta koji može dovesti do brzog gubitka težine.

Pored toga, vijača pruža i druge brojne prednosti. Preskakanje konopca utiče na sve vaše mišiće, jača srce, povećava gustinu kostiju i smanjuje rizik od povreda. 

Najbolja oprema za vežbanje kod kuće za povećanje mišićne mase

Ukoliko želite da povećate svoju mišićnu masu, trebate da imate sledeću fitnes opremu koja će vam pomoći da mnogo brže dođete do cilja, a ujedno uštedite vreme, prostor i novac za članarinu. 

Podesive bučice

Podesive bučice su neizostavni deo svake opreme za vežbanje, pogotovo ako gradite mišićnu masu. Podesive bučice pružaju benefit podešavanja težine koja vam odgovara, bez zauzimanja dodatnog prostora. 

Kada vežbate kod kuće, prostor postaje vaš najveći izazov. Verovatno nemate dovoljno mesta za ceo stalak pun bučica, zato vam je potrebno da imate ceo stalak u jednom setu bučica! 

Sa parom podesivih bučica, možete svoj trening podići na viši nivo bez da zakoračite u teretanu, a istovremeno minimizirate količinu opreme koja vam je potrebna. Samo jedna podesiva bučica može da zameni do 15 fiksnih tegova. 

Strunjače za trening

Strunjače za trening su idealan način da poboljšate svoje vežbe, bilo da radite sa bučicama ili trening sa sopstvenom težinom. Ove prostirke povećavaju sigurnost okruženja u kojem trenirate, i pogodne su za mnoštvo različitih aktivnosti. Ne klizaju se, imaju neophodna svojstva apsorpcije udara i elastičnost kako bi smanjili šanse za povrede od padova.

One takođe pružaju udobnost, bilo da izvodite dinamične vežbe visokog intenziteta kao što su sesije cross fita, ili opuštajuće vežbe poput joge. Pored toga, prostirke za trening mogu da smanje nivo buke tokom potencijalno glasnih aktivnosti kao što su aerobik ili vežbe plesa, dok štite sam pod od oštećenja. 

Lako se čiste i održavaju - strunjače za teretanu zahtevaju malo pažnje dok pružaju brojne prednosti za vaš trening. U estetskom smislu, dolaze u velikom broju veličina, dizajna i boja, tako da se mogu ukopiti u bilo koji dekor.

Klupa za izvođenje vežbi

Pored strunjače, i benč klupa je veoma korisna za trening snage i mase, jer jaka klupa može podržati celokupan trening za čitavo telo. Sa klupom za benč imaćete dobru ravnotežu, a ujedno će vam biti udobno dok izvodite vežbe. 

Ako je u pitanju podesiva klupa za benč, može se postaviti u različite položaje kako biste mogli da radite mnogo veći izbor vežbi i pogoditi različite mišićne grupe, opet, bez zauzimanja dodatnog prostora.  

Kettlebells ili ruska zvona

Nova oprema za vežbanje može da unese malo uzbuđenja u vašu rutinu.

Kettlebells tegovi, koji izgledaju kao topovske kugle sa ručkama, postale su popularna alternativa za trening snage tradicionalnim šipkama, bučicama i mašinama za otpor.

Vežbe sa girjem često uključuju nekoliko grupa mišića odjednom, što ih čini veoma efikasnim načinom da svojim rukama, nogama i trbušnjacima pružite odličan trening za kratko vreme. Ruska zvona mogu poboljšati i vašu snagu i vašu kardiovaskularnu kondiciju, stoga ukoliko želite da povećate mišićnu masu, kettlebells tegovi bi trebali da vam budu prvi na listi fitnes opreme. 

Najbolja oprema za vežbanje kod kuće za rehabilitaciju i korekciju

Koliko god da vodimo računa da vežbe izvodimo pravilno, u nekom trenutku se svakome desi da doživi manju ili veću povredu. Kada vam hronični bol otežava obavljanje svakodnevnih zadataka, želite da se rehabilitujete što pre. 

Na sreću, polje fizikalne terapije je tu da vam pomogne. Fizioterapeuti koriste svoje godine naučne obuke i iskustva da usmeravaju naše trening napore na rehabilitaciju, što često rezultira potpunim oporavkom od povrede, bez potrebe za operacijom ili lekovima.

Ove vežbe uglavnom zahtevaju jednostavnu, ali veoma efikasnu opremu za rehabilitaciju. Proizvodi za fizikalnu terapiju, kao što su ovi navedeni u nastavku, relativno su jeftini, ali su od neprocenjive vrednosti kada je u pitanju povratak u punu funkcionalnost i rehabilitacija vašeg tela.

Elastične trake za vežbanje

Elastične trake za vežbanje su odlične za vežbe korekcije i rehabilitacije, a takođe pomažu da oblikujete noge, kukove i gluteus. 

Naročito pogodne za vas ako dugo sedite na radnom mestu ili kod kuće. Dugotrajno sedenje izaziva skraćenje i slabljenje mišića kukova i kičmenog stuba i stomaka, što za posledicu ima bolove u donjem delu i vratnom delu leđa. Elastične trake za trening se vrlo jednostavno koriste, i uz redovnu upotrebu i doziran napor mogu pomoći jačanju ovih mišića, što vodi ka smanjenju bolova.

BOSU lopta

BOSU loptu verovatno možete pronaći u svakoj komercijalnoj teretani, fitnes studiju, klinici za fizioterapiju i sportskim klubovima. Dizajnirana je da bude osnovni alat za trening stabilnosti, ali se takođe BOSU lopta pokazala kao koristan alat za trening ravnoteže, fleksibilnosti, izoštravanja refleksa, gubitka težine, aktivne rehabilitacije, kardiovaskularne kondicije i određene atletske vežbe. 

Na BOSU lopti možete izvoditi različiti broj vežbi koji vam mogu pomoći prilikom rehabilitacije i korekcije. 

Odlično je mesto za vežbanje ekstenzije srednjeg dela leđa i jačanje mišića gornjeg dela leđa, jer vam kupola daje povratnu informaciju o tome gde se nalazi vaša karlica. Ovo minimizira šanse za prekomerno istezanje u donjem delu leđa.

Zaključak

Kao što smo mogli da vidimo, najbolja oprema za vežbanje kod kuće zavisi prvenstveno od vašeg cilja, a svu fitnes opremu možete pogledati na linku ovde. Kada se odlučujete za opremu za trening, razmišljate o vašim potrebama, budžetu i prostoru koji imate na raspolaganju. 

Koristite gornju listu kao početnu tačku, a sigurni smo da ćete vremenom povećavati broj svojih rekvizita, i samim time povećati mogućnosti za ispunjenje zacrtanog cilja.