MANIDEA SHOP
Korpa

Kettlbell

Kettlebell - Rusko zvono (Girje) je popularan deo opreme za teretane kojim možete izvoditi trening snage i funkcionalne treninge. Praktičan je i za fitnes centre i za kućne uslove, jer ne zauzima puno mesta i dolazi u različitim težinama.

 

Zanimljiva istorija Ruskog zvona

 

Rusko zvono, poznato kao kettlebell, ima dugu istoriju koja seže unazad nekoliko vekova. Ovaj rekvizit je nastao u Rusiji, gde se koristio kao sredstvo za merenje težine u trgovini i za vežbanje. Naziv "kettlebell" zapravo anglicizovani izraz, dok se u ruskom jeziku koristi termin "гиря" (girya).


Neki izvori navode da su kettlebelli prvobitno bili upotrebljeni u 18. veku u Rusiji kao prototip za merenje žita. Bili su napravljeni od gvožđa ili čelika, a težina im je varirala. Kasnije su se počeli koristiti za trening snage i kondicije.

 

U 19. veku, kettlebelli su postali popularni u Ruskom carstvu kao deo treninga vojnih jedinica i atletičara. Smatraju se tradicionalnim ruskim rekvizitom za vežbanje. Tokom vremena, razvijene su različite tehnike vežbanja s Ruskim zvonima.

 

Krajem 20. veka, kettlebelli su postali popularni širom sveta, posebno u fitnes i funkcionalnom treningu. Danas se koriste u različitim sportskim disciplinama, kao i u individualnom vežbanju.

 

Od čega je napravljeno Rusko zvono?

 

Kettlebell je tradicionalno napravljen od livenog gvožđa i ima karakterističan oblik sa širim donjim delom i ručkom na vrhu.

Međutim, može imati i gumenu oblogu kako bi se obezbedila dodatna zaštita od klizanja i poboljšala udobnost pri držanju. Takođe, obloga sprečava oštećenje poda prilikom spuštanja Ruskog zvona i smanjuje buku, što može biti pogodnije za kućne teretane.

 

Primena Ruskog zvona

 

Kettlebell (Rusko zvono) se koristi za izvođenje brojnih vežbi koje aktiviraju različite grupe mišića, uključujući trbušne mišiće, te mišiće nogu, leđa, ramena i ruku. Kettlebell trening se često koristi za razvoj snage, izdržljivosti, fleksibilnosti i kondicije.

 

Kettlebell vežbe obično kombinuju snagu, izdržljivost i kardio trening u jednoj aktivnosti, što vam omogućava da efikasno iskoristite svoje vreme za vežbanje, poboljšate performanse i sagorite veliki broj kalorija.

 

Upotreba Ruskog zvona u vežbanju podrazumeva da radite na snazi, eksplozivnosti, stabilnosti i fleksibilnosti. Popularni su u treniranju atletike, borilačkih veština, američkog fudbala... Kettlebell vežbe nezaobilazne su u CrossFitu.

 

Važno je naučiti pravilnu tehniku izvođenja vežbi, kako biste izbegli povrede i maksimalno iskoristili prednosti kettlebell treninga.

 

Popularne vežbe koje možete izvoditi sa Ruskim zvonom

 

Rusko zvono zahvalan je fitnes rekvizit, između ostalog i zbog toga što se uz pomoć njega može izvoditi veliki broj vežbi. Navešćemo samo neke od najpopularnijih.

 

- Zamahivanje kettlebellom (Kettlebell Swing)

- Čučanj s kettlebellom (Kettlebell Goblet Squat)

- Zamahivanje kettlebellom iznad glave (Kettlebell Overhead Swing)

- Mrtvo dizanje s kettlebellom (Kettlebell Deadlift)

- Veslanje s kettlebellom (Kettlebell Row).


Pogledajte našu ponudu Kettlebell-ova i izaberite koji se vama svidja.